Suolaiset piirakat

Räsypiirakka (Rag Pie eli kreikkalainen filo-juustopiiras)

Tämä piirakka yhdistää mukavasti suolaisen ja makean maut. Herkku ei ole sieltä keveimmästä päästä, mutta helppotekoisena ja äärimmäisen hyvän makuisena se sopii hyvin esimerkiksi illanistujaisiin. Piirakan voi tehdä jo edellisenä päivänä ja paistaa vasta juuri ennen tarjoilua.

Filotaikinan käsittely on monelle kauhistus. Ohut taikina kuivuu nopeasti ja repeilee käsiteltäessä. Tämän piirakan leipominen on terapiaa siinäkin suhteessa: taikina saa kuivahtaa rauhassa ja levyt revitään ja rutistellaan piirakan sisälle. Helppoa ja tyyli on vapaa!

Aineksiin tarvitset

100 g sulatettua voita
300 g filotaikinaa (vajaa paketti)
250 g fetajuustoa
2 rkl raastettua parmesanjuustoa
pari oksaa tuoretta timjamia (tai 1 tl kuivattua)
2 kananmunaa
1½ dl maitoa (mielellään täysmaitoa)

tarjoiluun hyvälaatuista juoksevaa hunajaa

Tee siis näin: ota kulmikas uunivuoka (esim. lasagnevuoka tai neliön mallinen kakkuvuoka, n. 20X20 cm) ja voitele se kevyesti sulatetulla voilla. Vuoraa vuoka filotaikinalevyillä ohuesti niin, että taikinan reunat roikkuvat vuoan yli (ne taitellaan lopuksi piiran päälle). Pirskottele päälle vähän voisulaa.

Revi palasia filotaikinasta ja puristele ne kevyesti ruttuun, ikäänkuin paperipalloiksi. Laita n. 1/3 taikinasta vuokaan rutisteltuna, murenna päälle puolet fetasta ja parmesaanista, ja lisää muutama timjamin lehti. Pirskottele päälle voisulaa. Toista sama toiseksi kerrokseksi (taikinaruttuja, juustoja, timjamia, voisulaa).

Laita päällimmäiseksi hieman isompia taikinapaloja, ikään kuin kanneksi. Nekin saavat olla kevyesti rutattuja, ei sileitä. Taita lopuksi vuoan reunan yli roikkuva taikina kevyesti kanneksi päälle ja voitele voisulalla. Tähän mennessä koko 100 g voita pitäisi olla käytetty. Ripottele pinnalle timjamia ja halutessasi esim. seesaminsiemeniä.

Ota terävä veitsi ja leikkaa piirakkaan valmiiksi viiltoja kuten paloittelisit sen jo nyt. Paloja tulee noin 9 – 12. Tärkeää on pistellä varovasti terävällä veitsellä – varo painamasta ilmavaa piirakkaa lyttyyn. Vatkaa munat rikki ja lisää maito, kaada seos piirakan päälle. Nosta piirakka vetäytymään kylmään vähintään kahdeksi tunniksi – voit myös tehdä piirakan jo edellisenä päivänä ja antaa sen odottaa kylmässä. Ennen tarjoilua paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kullan keltainen ja sisusta hyytynyt. Tarjoa hunajan kanssa, lisäkkeeksi sopii myös esimerkiksi makea sipulihilloke.

ornament, heading, nature-2019452.jpg

Lisää reseptejä tulossa...

ornament, heading, nature-2019452.jpg