Mill & Mortar – maustamisen ABC

Mill Mortar

Sivustomme ei tee kaupallista yhteistyötä, eli mainostan ihan omasta tahdostani. Maustesekoituksia löytyy kaupoista nykyisin hyllykilometreittäin, mutta oman maustekaappini enemmistön muodostaa tanskalainen Mill & Mortar. Näitä mausteita löytää ajoittain kaupoista, mutta hyvin myös netin kautta. Maustesekoitukset ovat laadukkaita ja niissä on aina mukana joku hauska tvisti.

Tässä listassa ne makuyhdistelmät, joita ostan kerrasta toiseen.

Dukkah – punainen ja vihreä – mantelia ja pähkinää sisältävä itämainen mauste, joka soveltuu monen ruoan viimeistelyyn, sekä esimerkiksi kylmiin kastikkeisiin. 

Perinteiset yrttimausteet: Provencen yrtit sekä iki-ihana sitruunatimjami. Ja jatkona luottomaustajat: savuinen chipotle chili sekä sahrami.

Karl Otto maustaa risoton ja kastikkeet – makuina umaaminen herkkutatti, valkosipuli, persilja ja mustapippuri, ja ulkonäköä tuomassa myös kauniin siniset kehäkukan lehdet.

Porcini Salt Flakes eli herkkutatilla maustettu sormisuola on oikea helmi. Sen syvä umaami viimeistelee esimerkiksi paistetun lihan tai risoton ja jo pieni määrä vie ruokakokemuksen uudelle tasolle.

Mermaid’s Bite – kalaruokien kaveri: fenkolinsiementä, minttua, korianteria, merilevää, sitruunaa ja chiliä. Smokey Sally puolestaan toimii kuten entisaikojen grillimauste ikään. 

Five spice -mausteseos onkin monelle jo tuttu: aasialaisten ruokien perusmauste, joka muuten sopii erinomaisesti myös liharuokiin. Ja ne viisi maustettahan ovat fenkolinsiemen, kaneli, tähtianis, maustepippuri, inkivääri ja nelikka.

Happy Roots -mauste puolestaan on tarkoitettu kaikille juureksille. Maanläheistä maukuja auttavat korostamaan valkosipuli, rosmariini, chili, kynteli, oregano, timjami ja basilika.