Lailan lihaspagetti
Tämä resepti kuuluu ehdottomiin helmiin. Sitä on tehty nyt jo iäkkään tätini luona Suosmeressä aina, niin pitkään kun muistan. Serkkuni (jolta vihdoin ja viimein reseptin sain) muistelee, että se on periytynyt heille mummon siskon mukana, ja alkujuuret ovat 1950-luvun Italiassa. Suomesta ei spagettia silloin vielä saanut kaupasta, mutta se tehtiin itse, kaulimalla ja leikkaamalla pastataikinaa. Kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä on todella maukas ruoka, jota tulee kerralla tehtyä valtava määrä ja joka maistuu ehkä vielä paremmalta seuraavana päivänä, paistinpannulla lämmitettynä. Tai sitä seuraavana. Resepti on helppo, mutta varaa aikaa ensinnäkin hyvän lihan löytämiseen, ja lihan keittämiseen.
Ainekset (8 – 10 hengelle)
reilu kimpale, 1,5 – 2 kg porsaan lapaa (samaa kuin uuniliha), mielellään luun kera, ja ehdottomasti reilulla rasvakerroksella
kaksi tuubia tomaattipyreetä (kokeile myös Verdura-versiota)
pari sipulia
suolaa
1 kg spagettia
Ruskista liha voissa pannulla, tai suoraan kattilassa. Mausta reilusti suolalla. Laita liha kattilaan, lisää sipulit, tomaattipyree ja vettä niin paljon että liha peittyy. Keitä lihaa miedolla lämmöllä useampi tunti, kunnes liha on ylikypsää.
Kun liha on valmis, keitä ja valuta spagetti. Nosta liha liemestä ja paloittele se tarjoiluvuokaan (poista kamara, luu ja suurin osa rasvasta). Tarkasta suola sekä lihasta, että keittoliemestä ja lisää tarvittaessa. Kaada lihan keittoliemi spagetin joukkoon, laita kansi päälle ja jätä hautumaan liedelle noin 10 minuutiksi. Pienen määrän lientä voi myös kaataa lihan päälle, mutta suurin osa imeytyy kyllä spagettiin, vaikka lientä aluksi tuntuu olevan keitoksi asti.
Tarjoa valmis spagetti ja liha juustoraasteen kera. Ja kun ruokaa jää, se kannattaa lämmittää paistinpannulla, maku vain syvenee.
Pasta primavera
Nimensä mukaan tämä keväinen pasta yhdistää mukavasti kermaisuutta, sitruunan kirpeyttä sekä kevään alkavaa vihreää väriä. Pasta on äärimmäisen herkullinen, kaunis ja vielä nopea tehdä vaikkapa pääsiäislounaaksi tai vappubrunssille.
Neljään annokseen tarvitset:
400 g pastaa (pikkupastaa, ei esimerkiksi spagettia)
250g tuoretta vihreää parsaa
kupillinen pakasteherneitä
1 sitruuna (kuori raasteena ja 1 rkl mehua puristettuna)
1 rasia (250 g) mascarponejuustoa
1 + 1 dl pecorinojuustoa raasteena
pieni määrä tuoretta minttua tai basilikaa hienonnettuna
mustapippuria ja suolaa
Pese sitruuna hyvin, raasta sitruunan kuori kulhoon, ja purista joukkoon mehua noin yksi ruokalusikallinen.
Laita pasta kiehumaan kattilaan suolalla maustettuun veteen pakkauksen ohjeen mukaiseksi ajaksi. Poista parsoista kova tyviosa ja leikkaa parsat 2-3 cm pätkiksi. Kun pastan keittoaikaa on jäljellä muutama minuutti, lisää parsat kiehumaan pastan joukkoon. Lisää keitinveteen myös pari palaa sitruunaa (josta olet ottanut talteen kuoren ja mehun). Lisää keitinveteen vielä herneet aivan lopussa.
Pastan kiehuessa valmista kastike: notkista mascarpone, lisää joukkoon aiemmin puristettu sitruunamehu sekä kuoriraaste, 1 dl pecorinoraastetta sekä hienonnettu minttu ja/tai basilika. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Valuta pasta ja kasvikset huolellisesti lävikössä, kumoa kattilaan ja lisää heti joukkoon mascarponeseos. Sekoittele hetki, jaa lautasille ja mausta pecorinoraasteella ja mustapippurilla. Nauti heti!
Cacio e pepe - juustoa ja pippuria
Tämä pasta on tyyppiesimerkki kuinka yksinkertaista ja hyvää italialainen ruoka voi olla! Kaapista pitää löytyä pastan lisäksi vain voita, juustoa ja mustapippuria.
Kahdelle hengelle tarvitset:
200 g spagettia
100 g pecorinojuustoa raastettuna (saa myös valmiina raasteena)
1 tl mustapippuria myllystä
nokare voita
pari desiä pastan keitinlientä
Laita pasta kiehumaan runsaaseen suolalla maustettuun veteen. Kun pastan keittoaikaa on jäljellä pari minuuttia, paahda mustapippuria kuivalla pannulla miedolla lämmöllä minuutin verran. Lisää voi.
Valuta pasta, ota pari desiä keitinvettä talteen. Lisää puolet keitinvedestä ja valutettu pasta pannulle. Lisää juustoraaste vähitellen ja sekoita voimakkaasti, jotta se sulaa ja muodostaa veden kanssa kastikkeen. Lisää keitinvettä tarpeen mukaan niin, että pastasta tulee kosteaa mutta ei vetistä.
Tarjoa heti. Lisää halutessasi mustapippuria ja raastettua juustoa.
Pangrattato eli paistettu leipämuru
La cucina povera – köyhä keittiö. Monen italialaisen ruoan alkuperä on ajassa, jolloin rahasta oli pulaa. Ruoka oli yksinkertaista ja raaka-aineita käytettiin kekseliäästi. Jos juusto oli liian kallista laitettavaksi pasta-annoksen päälle, se korvattiin paistetulla leipämurulla. Samalla tuli vanha leipä käytettyä hyödyksi.
Leipämuru on oiva tapa lisätä makua ja tekstuuria yksinkertaiseen pastaan, vaikkapa voi-sitruunapastaan, tai anjovispastaan. Kuivahtanut leipä yksinkertaisesti hienonnetaan murusiksi tehosekoittimessa, ja paistetaan rapeaksi pannulla oliiviöljyssä (varo ettei pääse palamaan, käy helposti). Maustetaan oman maun mukaan suolalla, yrteillä, chilillä, sitruunankuorella. Muruseos säilyy hetken myös lasipurkissa, mutta parasta se on juuri tehtynä.
Kermainen sitruunapasta
Ainekset (2-3 annosta)
200 g tagliatelle pastaa
1 sipuli
3 dl valkoviiniä
1 prk mascarponejuustoa (250 g)
yhden sitruunan kuori raastettuna
rucolaa, basilikaa
suolaa ja pippuria
parmesaania
(pekonia)
Silppua sipuli hienoksi ja kuullota hetki tilkassa oliiviöljyä. Lisää valkoviini ja keitä hiljalleen noin 10 minuuttia, kunnes sipuli on pehmeää ja viini lähes haihtunut.
Laita pasta kiehumaan toiseen kattilaan.
Lisää pehmeiden sipulien joukkoon mascarpone, sitruunakuoriraaste sekä kourallinen rucolaa ja basilikaa hienonnettuna. Anna kiehahtaa ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää kastikkeen joukkoon kypsä ja valutettu pasta. Viimeistele parmesaanilla sekä halutessasi paistetulla ja murennetulla pekonilla.
(Pekoni paistuu kätevästi uunissa: levitä pekonit leivinpaperin päälle uuninpellille. Laita pelti KYLMÄÄN uuniin ja säädä uuni 225 asteeseen. Paista pekoneita noin 15 minuuttia, aika lasketaan siitä kun uuni laitetaan kuumenemaan. Tarkkaile pekoneita, ne paahtuvat helposti liikaa. Nosta kypsät pekonit talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva valuu pois.)
Lasagne
No pakkohan tämäkin resepti on julkaista, jos osio käsittelee pastaa. Lasagne on varmasti maailman kokatuin pastaruoka, ja siitä olen itsekin saanut sekä erittäin hyviä että järkyttäviä versioita. Huonoin ei yllättäen löydy bensiksen noutopöydästä, vaan roomalaisesta ravintolasta Vatikaanissa. Se oli ylihintainen, ja keskeltä vielä jäässä, vaikka mikron kilahdus kuului ruokapöytään asti!
Tämä ohje on peräisin niinkin eksoottisesta paikasta kuin Myllyn parhaat -lasagnepaketin kyljestä. Olen tällä reseptillä lasagnea tehnyt vuositolkulla, ja koskaan lopputulos ei ole pettänyt. Salaisuus piilee jauhelihakastikkeen haudutuksessa, ja riittävässä määrässä valkokastiketta. Suosittelen myös käyttämään täysmaitoa, jossa on enemmän rasvaa.
Ainekset (yksi vuoka)
250 g lasagnelevyjä
Jauhelihakastike
400 g (luomu) naudan jauhelihaa
1 tlk (400g) tomaattimurskaa
ripaus sokeria
tomaattipyreetä
2 dl lihalientä (sieniliemi on myös hyvää)
valkosipulia, kuivattua yrttejä ja mustapippuria
Juustokastike
4 rkl voita
1 dl vehnäjauhoja
1 l täysmaitoa
suolaa ja pippuria
ripaus muskottipähkinää
2 dl juustoraastetta
Päälle
2 dl juustoraastetta
Kuullota ensin pannulla valkosipulia pienessä määrässä öljyä (ja halutessasi myös hienonnettua keltasipulia). Lisää jauheliha ja ruskista kevyesti. Lisää loput aineet ja anna kastikkeet hautua hetken. Italialainen antaisi kastikkeen hautua tuntikaupalla, muuta vähempikin riittää!
Juustokastiketta varten sulata voi teflonkattilassa, älä ruskista. Sekoita joukkoon jauhot ja lisää maito vähitellen koko ajan sekoittaen. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen 3-5 minuuttia koko ajan sekoittaen. Mausta ja lisää juusto.
Laita voidellun vuoan pohjalle jauhelihakastiketta, päälle lasagnelevyjä, sitten jauhelihakastiketta ja juustokastiketta. Tee kerroksia 2-3 ja jätä päällimmäiseksi juustokastiketta. Ripottele lopuksi pinnalle juustoraastetta.
Kypsennä 175 asteessa uunin alimmalla tasolla 50 minuuttia ja anna vetäytyä hyvin folion alla. Tarjoa raikkaan vihersalaatin kera.
Nopea karitsalasagne
Ainekset (4 annosta)
1 dl pakastepinaattia
2 rkl minttua hienonnettuna
1 prk ricotta-juustoa
8 lasagnelevyä
1 rasia (250 g) kirsikkatomaatteja
KASTIKE
400 g karitsan luomujauhelihaa (Tamminen)
1 sipuli ja 2 valkosipulinkynttä
1 rkl tomaattipyreetä
2 tl sokeria, 1 tl suolaa, mustapippuria
400 g tomaattimurskaa
Sulata pakastepinaatti siivilässä. Tee kastike: Ruskista jauheliha omassa rasvassaan ja lisää mukaan hienonnetut sipulit. Lisää myös tomaattipyree sekä mausteet. Paista vielä muutama minuutti, lisää tomaattimurska ja anna kiehahtaa.
Sekoita hienonnettu minttu, sulatettu ja valutettu pinaatti ja ricotta kulhossa.
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Voitele suorakaiteen muotoinen vuoka (noin 20 x 30 cm). Laita iso kattilallinen vettä kiehumaan ja mausta reilusti suolalla.
Keitä lasagnelevyjä noin 3 minuuttia (levyt kannattaa keittää useammassa erässä ja nostaa suoraan vuokaan). Levitä puolet jauhelihakastikkeesta vuoan pohjalle ja laita päälle neljä keitettyä lasagnelevyä. Levitä seuraavaksi ricottaseos ja sen päälle loput keitetyt lasagnelevyt. Lusikoi loppu jauhelihakastike vuokaan ja ripottele kirsikkatomaatit päälle. Laita vuoka uuniin ylätasolle noin 5 minuutiksi, kunnes pinta on kauniin ruskea.
Äyriäispasta
Ainekset (2 annosta)
200 g spagettia
1 salottisipuli
2-3 valkosipulinkynttä
1 tomaatti
(chiliä)
2 dl valkoviiniä
kuivattuja yrttejä, chilimaustetta, suolaa, mustapippuria
1 dl kermaa (kevytkerma käy)
chiliöljyä
isoja katkaravun pyrstöjä ja muita äyriäisiä
nippu lehtipersiljaa
Laita pastan keitinvesi kiehumaan. Hienonna sipulit ja kuullota niitä voi-oliiviöljyseoksessa kasarissa keskilämmöllä, kunnes sipulit pehmenevät. Poista tomaatista siemenkodat ja kuutioi hedelmäliha pieniksi kuutioiksi. Lisää tomaatit kasariin sipulien kanssa ja jatka kuullottamista muutama minuutti. Jos haluat pastasta tulisempaa, lisää myös hienonnettua chiliä. Lisää valkoviini ja anna kastikepohjan kiehua miedolla lämmöllä.
Laita pasta kiehumaan kattilaan. Kun valkoviinistä on haihtunut noin puolet, lisää mausteita kastikepohjaan – itse käytän ainakin kuivattuja yrttejä sekä Chili Explosion -mausteseosta. Lisää myös suolaa. Lisää joukkoon desi kermaa sekä saman verran pastan keitinvettä kattilasta. Anna kiehua hiljalleen. Tarkasta suola.
Kuivaa sulatetut äyriäiset huolellisesti. Kuumenna paistinpannulla chiliöljyä ja nokare voita. Paista äyriäiset nopeasti pannulla – 1-2 minuuttia riittää (paitsi jos ovat raakoja – tarkasta silloin kypsennysaika pakkauksesta). Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Valuta kypsä pasta lävikössä ja kaada pasta kastikkeen joukkoon kasariin. Sekoita ja lisää joukkoon kunnon nippu hienonnettua lehtipersiljaa. Kaada lopuksi joukkoon paistetut äyriäiset (ja kaikki herkullinen öljy paistinpannusta). Sekoita ja nauti!
Italialaiset eivät kuulemma koskaan laita äyriäispastaan parmesaania päälle. Meillä laitettiin ja sopii kyllä!