Lago di Bracciano – roomalaista tunnelmaa järven rannalla

Näkymä asunnoltamme Trevignano Romanon kylään

(Heinäkuu 2023) Ystäväpariskunnan innoittamana aloimme suunnitella keväällä 2023 laskujemme mukaan lähes viidettätoista Italian matkaamme. Muut matkasuunnitelmat rajasivat kohdehakumme Rooman seudulle, ja toiveissa oli muutama rentouttava päivä maaseudulla. Karttaa selattiin ahkeraan, ja huomio kohdistui lopulta järviseutuun aivan Rooman pohjoispuolella. Löytyisikö sieltä dolce vitaa ilman kaupungin ruuhkia? Certamento – varmasti! Loma-asunto siis varaukseen heinäkuulle Bracciano järveltä, kylästä nimeltä Trevignano Romano.

Muutama fakta Bracciano järvestä: se on Italian viidenneksi suurin järvi, ja sijaitsee noin 40 kilometriä Roomasta pohjoiseen (tai luoteeseen, jos ollaan tarkkoja). Järvi on lähes symmetrinen ympyrä, ja sen vyötärönympäryksellä on mittaa 32 kilometriä. Järven pystyy siis päivän aikana ajamaan hyvin ympäri, vaikka viettäisi sen muutamassa kylässä tovin.  Järvi on vulkaanista alkuperää, se on syntynyt tulivuoren romahduksessa todella kauan sitten (jätän tarkemman terminologian asiantuntijoille). Järven rannalta löytyy kolme kylää: Bracciano, Anguillara Sabazia ja Trevignano Romano. Näistä jälkimmäinen oli meidän kotimme muutaman päivän ajan.

Bracciano
Angullara Sabazia

Jos olet lomaillut pohjoisen järvialueilla (kuten Comolla tai Gardalla), Bracciano yllättää olemalla hyvinkin erilainen. Pohjoisen järvet ovat kauniita kuin postikortit, kylät on puunattu turisteja varten, ja tarjolla on jos jonkinlaista sirkushuvia. Tietysti myös maisema jylhien Alppien sylissä on mykistävä. Äärimmäisen kaunista on täälläkin, mutta jotenkin eri tavalla. Suurin ero on järvi itse: Bracciano-järvi on luonnonsuojelualuetta ja järven veden laatua suojellaan äärimmäisin keinoin, onhan se roomalaisten vesivaranto. Järvellä on moottoriveneily ehdottomasti kielletty, lukuun ottamatta yhtä laivaa (siitä lisää myöhemmin) sekä viranomaisten kulkupelejä ja ammattikalastajia. Tietysti purjehdus, melonta ja uinti ovat sallittua. Ja nähtiin me myös lentokentällä mainos: vuokraa e-vene Bracciano järvellä! Veneiden puuttuminen järvimaisemasta oli itse asiassa tosi hassua, meiltä kesti hetki tajuta mitä tästä kuvasta puuttuu. Suojelun ansiosta järven vesi on erittäin puhdasta.

Bracciano järvi on monen Rooman lomailijan päiväkohde kaupungin kuumuutta pakoon, onhan se todella lähellä Roomaa, ja helposti saavutettavissa. Braccianon kylään pääsee Roomasta junalla, matka kestää noin tunnin (plus miinus) ja maksaa muutaman euron. Kaikkiin kyliin pääsee Roomasta myös paikallisbussilla. Fiumicinon lentokentältä vuokra-autolla järvelle hurauttaa tunnissa, matkaa noin 50-70 kilometriä reitistä riippuen. Jos liikut ilman autoa, kylien välillä lähes ainoa keino liikkua on paikallisbussi. Ilmeisesti takseja on koko järvellä vain muutama, ja ne kaikki majailevat Braccianossa. Niin ja se laiva, josta mainitsin aikaisemmin: se kyllä seilaa kylien välillä, mutta kolmessa päivässä me emme pystyneet selvittämään sen aikatauluja tai sielunelämää. Ei pystynyt myöskään pienen turistitoimiston virkailija, jota pojat kävivät jututtamassa. Loppui yhteinen kieli kesken, ja lopputulos taisi olla, että jos lähdet Trevignanosta, et pääse sinne saman päivän aikana takaisin. Emme siis laivailleet tällä kertaa.

Yksi harvoista veneistä
Iltapäivän helle

Elämänmeno Trevignano Romanon pikkukylässä on ihanan italialaista. Vaikka alue ilmeisesti on kovinkin turistien suosiossa, me emme juuri kuulleet muuta kieltä kuin italiaa. Näemme paljon perheitä, elämänmenoa, puheensorinaa, musiikkia, lapsia, yhdessäoloa. Kylä sijaitsee aivan järven rannalla, ja sitä reunustaa useamman kilometrin pituinen kaunis järvenrantakatu, lungolago. Järven rannalla kulkee puiden varjossa leveä kävelytie, jonka varrella on kymmeniä kutsuvia pieniä ravintoloiden terasseja, ja joille järveltä lempeästi puhalteleva tuuli tuo virkistystä. Välissä sitten pieni autotie, jonka yli tarjoilijat taiteilivat tuodessaan herkkuja ravintoloiden keittiöistä. Kaskaat pitävät kovaäänistä konserttia kuumasta päivästä lämpimään yöhön, kuulemma morsianta hakiessa niiden ääni voi nousta 90 desibeliin.  Tai siis nousi, voimme todistaa.

Ravintolaelämää
Ilta aukiolla Trevignanossa

Ollakseen viiden tuhannen asukkaan kylä, täällä on uskomattoman laaja ja hyvätasoinen ravintolatarjonta. Kalaa syödään paljon, samoin tietysti pastaa. Tomaatit hehkuvat punaisina, ja prosecco on kylmää. Runsaat leikkelelautaset, juustot ja bruschettat kuuluvat jokaisen ravintolan valikoimaan. Leipomoiden vitriinit pursuavat leivoksia ja muita herkkuja. Hintataso on erittäin kohtuullinen. Voi kun voisi aina elää näin!

Olen ennenkin tainnut käyttää täällä termiä pittoreski. Se jos joku kuvaa kaikkia kolmea järven pientä kylää. Kiviset talot ovat vanhoja, elämää nähneitä, mutta kuitenkin niin kauniita. Jokaisen kulman takaa aukeaa uusi pieni kuja tai portaikko – oltiinko me jo tässä, ehkä ei, otan kuvan. Kuumana kesäpäivänä näillä kujilla aika pysähtyy ja silmä lepää. Korkeuseroa löytyy, eli valmistaudu kapuamaan ylös ja alas. Jos historia kiinnostaa, Braccianossa on tarjolla upea Orsini-Odeschalchin linna (https://odescalchi.it/). Tom Cruise muun muassa on viettänyt häitään siellä – tärkeä tieto!

Jokaisesta kylästä löytyy useampi pikkukauppa, josta voi ostaa vaikkapa vaatteita, kenkiä, koruja tai laukkuja. Mitään valtavaa ostosvalikoimaa täällä tietenkään ei ole. Tosin ainakin Trevignanon Carrefour-marketti oli erittäin hyvin varusteltu ruokatarvikkeiden ja -tuliaisten osalta. Braccianosta löytyy sitten enemmänkin kauppoja. Kaikki pikkukaupat sulkevat ovensa visusti siestan ajaksi, klo 13 – 15.30. Silloin osassa kyliä jopa pysäköinti on ilmaista. Muulloinkin se tosin on erittäin kohtuuhintaista, noin euro per tunti.

Matkamme ajoittui heinäkuuhun, jolloin tietysti Italiassa on kuuma. Vuonna 2023 kuitenkin mitattiin ennätyslämpötiloja, ja sääilmiö sai niinkin mukavia lempinimiä kuin Kerberos tai pizzauuni. Ilmastonmuutos on tosiasia, ja en edes uskalla ajatella, mikä tilanne on, kun luemme tätä muutaman vuoden päästä. Meidän lomapäiviämme sulostuttivat noin 30 – 35 asteen päivälämpötilat, jotka olivat vielä siedettäviä. Ilmastointi ja järveltä puhaltava tuuli auttoivat kummasti, samoin vuokra-auto, jolla kuljimme pieniäkin matkoja. Asuntomme sijaitsi jyrkässä rinteessä, jonne kiipeäminen oli tuskan takana. Sinnekin Fiatimme meidät vei useamman kerran.

Yksi Bracciano järven ihanuus on vielä mainitsematta: uimarannat. Jokaisessa kylässä on kilometreittäin siistejä uimarantoja, sekä ilmaisia että maksullisia. Maksullisella rannalla saa alle kymmenellä eurolla varjon sekä aurinkovuoteen koko päiväksi käyttöön. Järven vesi on uskomattoman kirkasta ja todella lämmintä, ja suhteellisen nopeasti syvenevä ranta ja kova kivipohja tekevät uimaan menosta mukavaa, jopa tällaiselle arkajalalle. Ai mikä ihanuus lillutella noin 30 asteisessa vedessä kuumana kesäpäivänä! Ei ihme, että Roomasta tehdään tänne karkumatkoja. Älä muuten pelästy, jos avaat silmäsi ja joutsen istuu vieressä. Niitä oli siellä paljon, ja erittäin kesyjä. Tai niin ainakin oletimme, pidimme etäisyyttä.

Kiitos Italia, olit taas ihana! Vielä muutama kuvamuisto alla.

Braccianon linna
Ruokatuliaisia